Kohti kasvua

Työhakijasta mikroyrittäjäksi, yrittäjästä aikaansaajaksi!

Yritykseni MiraiTa näki päivänvalon 1.10.2020. Reilun neljän vuoden työnhakemisen rinnalla toteutetun monimuotoisen opiskelun, ajattelun, suunnittelun ja kokeilujen tuloksena löysin olemassaoloni syyn; muiden auttamisen yrittäjänä.

Aihe on päivänpolttava, koska hallituksemme pohtii kuumeisesti, miten 55-vuotiaiden työnhakijoiden työllisyysastetta saataisiin nostettua Suomessa. Kuluneiden vuosien aikana olen käyttänyt kaikkia mahdollisia ja mahdottomiakin menetelmiä mm. lähettänyt satoja sekä avoimia että kohdennettuja työhakemuksia onnistumatta työnhaussani. Omien kokemuksieni nojalla uskallan väittää, että todennäköisin ja nopein reitti työllistymiseen on itsensä työllistäminen yrittäjänä.

Ensi askeleita yrittäjänä ottaessani, mieltäni ovat askarruttaneet erityisesti kolme seuraavaa kysymystä, joihin ajatelmia alla.

1. Yrittäjäksi kymmenien luukkujen kautta?

Kärsivällisyys ja sinnikkyys ovat valttia alkutaipaleella. Rutkasti aikaa vaativat kymmenet ja kymmenet toimenpiteet, joita joutuu hoitamaan päästäkseen yrittämään. Yhteydenottoja yli 20:een eri viranomaiseen ja yritykseen, joilla kaikilla on eri yhteydenottokanavat ja -prosessit.

Päänvaivaa ovat tuottaneet monet asiat, kuten viranomaisten eri toimialaluokitus, digitaalisten palveluiden monimutkaisuus tai puute ja eri palveluiden esim. vakuutusyhtiöiden, tilitoimistojen hankala vertailtavuus. Onneksi yrittäjyyden käynnistys starttirahalla on tehty helpoksi Espoon Yrityskeskuksen ammattitaitoisen ja asiakkaan tarpeet huomioivan tuen avulla.

Miksei yrittäjyyden käynnistys voisi onnistua vain yhden luukun periaatteella? Jo toimivat yrityskeskukset voisivat hoitaa keskitetysti paperityön.

 

2. Yrittäjänä onnistumisen peruskivet?

Loputon uteliaisuus, myönteinen asenne elinikäiseen oppimiseen sekä vahvuus uskoa, että mahdottomasta voi tehdä mahdollista ovat yrittäjän supervoimia. Uteliaisuutta uskaltaa ja kykyä heittäytyä tekemään ihan mitä vaan, vaikka osaamista ei vielä olisikaan. Uskoa siihen, että mokat ovat mahdollisuus ja onnistumiset johtavat uusiin onnistumisiin.

Kanssa-ajattelijoiden (= omaa ajattelua laajentavien) ohjauksessa on voimia yrittää, vaikka välillä kompastelisikin. Alussa ovat suo, kuokka ja yrittäjä- asenne, joiden avulla pääsee liikkeelle. Eteenpäin marssiessa asenne on suotavaa muuttaa niin, että tahtoo yrittää, pakko on vain painajaisen alku.

Yrittäjän arvokkain pääoma sekä sijoitus tulevaan on halu tarjota apua ihmisille; oppia, kuunnella ja kuulla!

 

3. Mikä vahvistaisi yrittäjää?
Vaihtaisin yrittäjä sanan, se ei viesti tekemisen meiningistä eikä aikaansaavuudesta. Yritän tässä nyt, jep, mutta pääsenkö perille? Synonyymeistä ei löytynyt apua; ammatinharjoittaja tai liikemies, aika mitäänsanomatonta! Mietin toteuttajaa, aikaansaajaa, läpiviejää tai toimijaa? Minun suuhuni sopivin on selkeästi aikaansaaja; viestii varmasta perillepääsystä. Sanoissa on voimaa, ne tukevat mielen jaksamista sekä uskoa päämäärän saavuttamisesta.

Toinen vaikuttava toimi olisi paperisodan purku, niin että työnhakija voisi siirtyä harjoittelun (=kevyen aikaansaavuuden) kautta aikaansaajaksi. Ilman kymmeniä luukkuja ja erilaisia pakotteita.

#Aikaansaaja #Miraita #Yhdenluukunkauttaaikaansaajaksi #Kasvunkanssakulkija #Kohtikasvua #Elämänmuotoilu #Minäpystyvyys #Muutosmyönteisyys

Siirrytään aikaansaajiksi yrittämisen sijaan!

Kiitän lämpimästi kaikkia kanssa-ajattelijoitani aikaansaajaksi valmistautuessani. Iso Sylillinen kiitoksia Leena Wasenius, Tiina Tervonen, Sanna Eulenberger, Marjaana Aarnikka, Johanna Huhtariihi, Mari Rantala, Nina Talermo, Satu Mäkelä, Kata Parovuori, Anna-Liisa Vehkaoja, , Pauliina Reunanen Jari Saarenpää, Anne Koskinen, Heidi Leppäaho, Ulla Heikkilä, Marjo Kamila, Riitta Salminen, Tarja Vartiainen ja palvelumuotoilun poppoo: Outi Perhiö, Maiju Haltia-Nurmi, Kia Swahnbäck ja Laura Mäkelä. Suurkiitos luottamuksesta Leena Vänni ja Taru Nyström. Listaa voisi jatkaa loputtomiin…

 

Scroll to Top