Starttirahan maksatuksen tehostaminen auttaa aikaansaajia (yrittäjiä)

Uuden toivomyönteisemmän vuoden käynnistyessä suuri haaveeni on, että aikaansaajuutta (yrittäjyyttä) edistävän starttirahan maksatusta kehitetään.

Matkan varrella on ilmennyt, että starttirahan maksatuksen väli on kuusi-seitsemän viikkoa. Maksatuksen haun aikajakso neljä viikkoa tai kalenterikuukausi eivät nopeuta maksun saamista, koska maksatuspäiviä on vain kaksi kuukaudessa. Starttirahan maksatushakemuksien käsittely kestää virkailijan mukaan vähintään viikon todellisuudessa kauemmin.

Tilanne on aika lailla sietämätön aloittavan aikaansaajan (yrittäjän) näkökulmasta, koska kulut juoksevat säännölliset kuukausittain. Aikaansaajan tulot ovat pienet toiminnan vasta käynnistyessä, joten ne eivät varmista maksuvalmiutta säännöllisesti erääntyvien laskujen hoitamiseksi.

Starttirahan maksatushakemukset jätetään sähköisesti ja niiden sisältö toistuu määrämuotoisena kuukausittain. Luulisi, että näin digiaikana hakemuksien käsittelyä voisi tehostaa ja niiden käsittelyn automatisoida digitaalisuuden avulla ilman ihmisten työpanosta tapahtuviksi. Starttirahan maksatus järkevöityisi lisäksi huomattavasti lisäämällä maksatuspäiviä vähintään kerran viikossa tapahtuviksi.

Näillä yksinkertaisilla ja helpoilla kehitystoimenpiteillä varmistetaan starttirahan täysi hyöty aikaansaajille (yrittäjille). Samalla helpotetaan aikaansaajien taloudellista painolastia ja edistetään heidän hyvinvointiaan ja jaksamistaan aikaansaajina (yrittäjinä).

Luotan siihen, että aikaansaajalle (yrittäjälle) elintärkeän starttirahan maksatuksen sujuvuuteen ja kerran kuukaudessa tapahtuvan maksun saamisen varmistamiseksi käytetään tarvittavat voimavarat.

Uskon vaikuttamiseen valittamisen sijaan. Tästä syystä lähetin kehitysehdotukseni suoraan ELY-keskuksen starttirahan maksatusta hoitavalle KEHA-keskukselle. Jään odottamaan tilanteen korjautumista pian…

Suomi tarvitsee jatkossa meitä yksinyrittäjiä enenevissä määrin, joten kaikki, joka helpottaa toimintaamme ja lisää voimiamme kannattaa toteuttaa.

Scroll to Top